De kracht van gedeelde kennis en beleid

We zijn ondertussen ruim 5 jaar onderweg met het GNMI en sinds 2 jaar werken we met het vernieuwde GNMI-Netwerk. Een goed moment om te kijken of wat we doen past bij de behoefte van de professionals die van ons netwerk gebruik maken. 

Uit een recente enquête blijkt dat onze activiteiten goed aansluiten bij de wensen en behoeften van de gemeenten. Tegelijkertijd zien we ook kansen om onze dienstverlening verder te verbeteren. Er is behoefte aan meer kennisdeling, betere beleidsafstemming en ondersteuning bij juridische vraagstukken. Die input nemen we ter harte. In de komende periode gaan we onze rol als verbindende en faciliterende partij verder versterken. En nog meer samenwerken met andere organisaties, zoals bijvoorbeeld SHPV. 

Een andere ontwikkeling waar we mee bezig zijn is het delen van nieuwsberichten van gemeenten. Want we doen samen ontzettend veel aan het op een duurzame manier bereikbaar maken van Nederland. Het is alleen niet altijd even goed zichtbaar. Met nieuws van gemeenten op het GNMI-Netwerk geven we het gemeentelijke beleid en de projecten een podium. Zowel voor geïnteresseerden van buiten, maar vooral ook voor de professionals die gebruik maken van het netwerk. Want we laten ons het liefst inspireren door voorbeelden van elkaar, van collega’s die met hetzelfde bezig zijn.  

Op dit moment zien we alleen nog de nieuwsberichten van de vijf pilotgemeenten Nijmegen, Apeldoorn, Doetinchem, Almelo en Vijfheerenlanden, binnenkort komt daar het nieuws bij van de andere 16 gemeenten die lid zijn van het GNMI: Alkmaar, Amersfoort, Arnhem, Barneveld, Breda, Dordrecht, Enschede, Gouda, Haarlem, Hengelo, Leeuwarden, Leiden en Tilburg. Benieuwd hoe het er nu uitziet met nieuws de vijf pilotgemeenten? Kijk op de nieuwspagina van het GNMI-Netwerk en klik op de filter “Nieuws van gemeenten”. 

Bijeenkomsten
Maar de echte kennisuitwisseling gebeurt natuurlijk bij de bijeenkomsten die we organiseren. Daarin gaan we in gesprek met elkaar over de problemen waar gemeenten tegenaan lopen en de mogelijke oplossingen die daarvoor zijn, en met andere belangrijke partijen in de wereld van verkeer en vervoer die op ons netwerk zijn aangesloten. Ik licht er even een paar uit:  

Vrijdag 13 juni – In gesprek met oa Fietsersbond, RAI-Vereniging en ANWB over de gemeenteraadsverkiezingen in 2026. 

Op vrijdagochtend 13 juni gaan we tijdens het online GNMI IVO in gesprek met de belangenorganisaties over de uitdagingen voor de gemeenten in het kader van de verkiezingen van volgend jaar. Zou het ons lukken om onderwerpen te benoemen waar alle partijen elkaar (min of meer) in kunnen vinden? In het tweede deel gaan we ook nog in op de vraag hoe we duurzame stadslogistiek kunnen verbinden met de grotere strategische vraagstukken als klimaat en leefbaarheid. En vooraf ter inspiratie: de kennisagenda van het nationaal kennisinstituut KiM met een batterij aan mobiliteitsonderzoeken die zeer relevant zijn voor gemeenten. Agenda en aanmelden 

Vrijdag 4 juli – Werkbezoek aan Eindhoven
En op vrijdag 4 juli gaan we met GNMI IVO samen met GNMI OV naar Eindhoven. Een uitgebreid programma met aandacht voor het Masterplan Mobiliteit, het verkeerscirculatieplan en het verbeterplan Ring Eindhoven en de regionale samenwerking in de Metropoolregio Eindhoven. Inclusief lunch en wandeltour naar de locatie van de MIRT-Verkenning OV-knoop Eindhoven waar veel te gebeuren staat. Agenda en aanmelden 

Vrijdag 27 juni – Online seminar over parkeerbeleid en duurzame ruimtelijke ontwikkeling voor wethouders
Voor bestuurders organiseren we een online seminar van één uur, speciaal gericht op de vraag hoe je parkeerbeleid strategisch kunt inzetten om andere beleidsdoelen te ondersteunen, zoals verdichting, vergroening of gedragsverandering. Dit seminar biedt concrete inzichten en praktische voorbeelden. Met ondersteuning van het GNMI Mobiliteitsplatform voor Wetenschap en Gemeenten en geleid door Bert van Wee van de TU Delft. Agenda en aanmelden 

En dan noem ik ook nog graag het GNMI OV van 19 juni waarin de Roadmap stallingen zero emissiebussen en het Toekomstbeeld OV op de agenda staan, GNMI Verkeersveiligheid van 24 juni met het pilotproject veilige schoolomgeving en het effect van handhaving op gedrag in Borger-Odoorn en GNMI Parkeren | SHPV Themabijeenkomst van 26 juni over onder meer parkeerdata met toelichting door NDW.  

Kortom, weer volop mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, kennis uit te wisselen en inspiratie op te doen! 

Aanmelden of meer weten?
Wil je je aanmelden voor een van de bijeenkomsten of heb je een voorbeeld dat je met ons netwerk wilt delen? Neem dan contact met ons op! 

Arthur Ter Weeme, directeur GNMI