Juridisch loket: de rollen omgekeerd

Het verleden is vaak verder weg dan dat ik denk en het is toch alweer 15 jaar geleden dat ik –overigens 10 jaar lang met veel plezier – bij gemeenten gewerkt heb. In die tijd is er veel veranderd. De bekende maatschappelijke opgaven zoals we die nu zo noemen, de sterke invloed van social media en de toepassing van big data in beleid om maar enkele zaken te noemen.

Jaap Berends

Jaap Berends

Als ik een maand of een jaar terugkijk, zijn er doorgaans voor m’n werk bij GNMI nauwelijks hele grote of impactvolle veranderingen. Het is dan lastig voor te stellen dat 15 jaar geleden twitteren in de raadszaal een volledig nieuw fenomeen was, zinvolle analyses maken uit big data bijna alleen in universiteiten en grote bedrijven plaatsvond en de Omgevingswet zelfs nog helemaal niet bestond; we hadden toen net de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening.

Veranderingen gebeuren meestal niet van de ene dag op de andere. We groeien mee met nieuwe technologieën en nieuwe regels. We doen cursussen, lezen vakliteratuur en leren van collega’s, zowel van interne collega’s als van andere gemeenten bij congressen en vakverenigingen. Op die manier blijven onze beleidsadviezen maatschappelijk up-to-date en juridisch correct. Dat is in de afgelopen 15 jaar niet veranderd.

Toen ik bij gemeenten werkte, had ik net als de meeste van mijn collega’s een goede basis om mijn werk te doen. Toch gebeurde het met een zekere regelmaat – bijvoorbeeld bij het maken van een advies voor het college – dat ik op een punt stuitte, waarvan ik niet geheel zeker wist of dat wel correct was. Ik ging dan te raadde bij collega-juristen voor advies en kon daarna met een gerust hart weer verder.

Nu zoveel jaar later vind ik het leuk om die vraagbaak-dienst voor gemeenten zelf te kunnen aanbieden. Alle gemeentelijke medewerkers mobiliteit kunnen bij het juridisch loket van GNMI vragen stellen. Ik leg die vragen vervolgens voor aan extern adviesbureau en stuur zo snel mogelijk het antwoord weer aan je terug. Voor leden van GNMI is deze service helemaal gratis. Na 15 jaar zijn de rollen nu dus omgedraaid en help ik vakcollega’s om de puntjes precies op de i te zetten conform de nieuwste wetgeving en ontwikkelingen.

 

Jaap Berends