Doetinchem

Mobiliteitsvraagstukken vragen om samenwerking en maatwerk

Rens Steintjes is sinds 2018 wethouder in de gemeente Doetinchem. Mobiliteit, duurzaamheid en klimaatadaptatie zijn belangrijke onderwerpen in zijn portefeuille. Hij zet zich in voor een toekomstgerichte aanpak van mobiliteit en infrastructuur, die niet alleen duurzaam is, maar ook inspeelt op de lokale behoeften in zijn gemeente.

Ervaringen van een middelgrote gemeente

Rens Steintjes

Steintjes kwam in contact met het GNMI via de verkeersafdeling van Doetinchem. “Onze gemeente was al lid van het GNMI en ik werd benaderd om bestuurslid te worden,” legt hij uit. “Het GNMI is een echte netwerkorganisatie en daarmee een goede plek om van elkaar te leren. Als bestuurslid vanuit Doetinchem deel ik ervaringen vanuit een middelgrote gemeente. Mobiliteitsvraagstukken worden vaak benaderd vanuit grootstedelijke gebieden, maar middelgrote en kleinere gemeenten hebben te maken met heel andere uitdagingen. Die stem laat ik graag horen.”

Groei

Doetinchem heeft recent een nieuw mobiliteitsplan en parkeervisie vastgesteld, waarmee de gemeente de komende jaren aan de slag gaat. “We zijn nu bezig met de uitvoering van die plannen,” vertelt Rens. “Dit betekent dat we onderzoeken opzetten, parkeersystemen aanpassen en gebruikmaken van beschikbare subsidies. Ook lopen er grote verkeersprojecten waarin we de wegen aanpassen aan nieuwe inzichten en inspelen op het veranderende klimaat.”

Een van de grootste uitdagingen voor Doetinchem is het vinden van een balans in de groei van de gemeente. “De groei die we willen maken, betekent ook iets voor het gebruik van de openbare ruimte. Parkeernormen kunnen niet altijd meer zo hoog liggen als we gewend waren, terwijl er wel een grote behoefte is aan meer woningen. Hoe we de steeds voller wordende openbare ruimte gebruiken, en hoe we ervoor zorgen dat verkeersveiligheid hierin altijd een prioriteit blijft, is een belangrijke uitdaging.”

Samenwerking

Steintjes ziet het GNMI als een onmisbare partner voor gemeenten die werken aan mobiliteitsoplossingen. “Veel gemeenten werken aan dezelfde uitdagingen. Hoe meer gemeenten zich aansluiten, hoe meer we van elkaar kunnen leren. Het is makkelijker om contact op te nemen als je elkaar kent. Daarnaast creëren we samen een luidere stem op de plekken waar het GNMI aan tafel zit.”

Voor hem ligt de meerwaarde van het GNMI vooral in de kennisuitwisseling tussen gemeenten en het creëren van gezamenlijke oplossingen. Dit is vooral belangrijk omdat iedere gemeente unieke uitdagingen kent, afhankelijk van haar omvang en ligging. “Het helpt om te leren van andere gemeenten en gezamenlijk op te trekken.”

Sleutel tot succes

Een belangrijke boodschap die Rens wil meegeven aan zijn collega-bestuurders is het belang van een integrale aanpak. “Het klinkt misschien als een open deur: werk integraal. Elke plek waar een weg open moet, biedt een kans om iets te verbeteren, maar ook om bijvoorbeeld te vergroenen of iets aan wateroverlast te doen. Daarvoor is het belangrijk dat collega’s uit alle beleidsvelden vanaf het begin meedenken tijdens een project.” Door samen te werken met verschillende afdelingen en disciplines kunnen gemeenten ervoor zorgen dat projecten niet alleen mobiliteitsproblemen oplossen, maar ook bijdragen aan bredere duurzaamheids- en klimaatdoelen.”