Nieuwsbrief oktober 2024

Uitdagingen en kansen voor gemeenten om logistiek duurzamer te maken

De groei van stadslogistiek lijkt onvermijdelijk. Volgens het recente Outlook Stadslogistiek-rapport, opgesteld in samenwerking met TNO, staan we voor een aanzienlijke toename van logistiek verkeer in de stad. Hoe zorgen we ervoor dat deze groei niet ten koste gaat van de leefbaarheid en duurzaamheid, maar juist een positieve impact heeft? Dit is een vraag waar zowel overheden als het bedrijfsleven zich mee bezighouden. Walther Ploos van Amstel, voorzitter Steden en Ruimte Topsector Logistiek en professor bij Hogeschool van Amsterdam, reflecteert hierover.

Liften weer op de kaart als vervoersmiddel

Stichting Nederlandlift wil liften weer op de kaart zetten als een veilige, sociale en milieuvriendelijke manier van vervoer. Oprichter Marjan Knippenberg ziet volop kansen, dus roept gemeenten in Nederland op om het liften meer te faciliteren en te integreren in hun mobiliteitsplannen.

Mobiliteit is een dankbaar en complex onderwerp

Marco Wenzkowski is bijna twee jaar wethouder in de gemeente Apeldoorn en sinds anderhalf jaar bestuurslid van het GNMI. “Als geboren en een getogen Apeldoorner ben ik bijzonder trots op onze groene, royale Veluwse hoofdstad. Eén van de onderwerpen, waar ik mij als wethouder mee bezig houd, is mobiliteit. Een dankbaar onderwerp, omdat het van cruciaal belang is voor het reilen en zeilen in een stad”.

Rotterdam schakelt naar 30 km/u: een ingewikkelde puzzel

Rotterdam is volop bezig met de mobiliteitstransitie. Het verlagen van de maximumsnelheid naar 30 km/u op veel wegen in de stad is een belangrijke ontwikkeling en is een onderdeel van de bredere Rotterdamse Mobiliteitsaanpak: een betere bereikbaarheid en veiligheid in de groeiende stad. Lees verder voor een interview met Hans Baggerman, verkeerskundige bij de gemeente Rotterdam.

Even voorstellen: nieuw bestuurslid Joop van Montfoort

Sinds kort is Joop van Montfoort, wethouder in Vijfheerenlanden, toegetreden als nieuw bestuurslid bij het GNMI. Zijn betrokkenheid onderstreept het belang van samenwerking en kennisdeling voor het bereiken van duurzame en verkeersveilige oplossingen.


Bouw mee aan maatschappelijke stationsomgevingen 

De Vereniging Station Lokaal (VSL) wil een netwerk creëren van stationsomgevingen die meer zijn dan alleen vervoersknooppunten. Het doel: stations omvormen tot levendige, inclusieve plekken waar mobiliteit, duurzaamheid en sociale interactie samenkomen.