Samen naar toekomstbestendige mobiliteit

Hoe zorgen we ervoor dat onze dorpen en steden veilig, leefbaar en gezond blijven? Dat is dé vraag die elke gemeente bezighoudt als het gaat om mobiliteit. Of het nu gaat om parkeren, het beperken van doorgaand verkeer door stadscentra of snelheid remmende maatregelen: we werken allemaal aan dezelfde uitdagingen. En juist daarom is het GNMI zo waardevol. Het is niet alleen een platform voor kennisuitwisseling, maar ook een plek waar wethouders en ambtenaren elkaar inspireren en versterken.

Sinds begin 2023 mag ik voorzitter zijn van het GNMI en het is bijzonder om te zien hoe dit netwerk mobiliteitsvraagstukken in de breedste zin op de kaart zet. De webinars die we organiseren, bieden verdieping en praktische inzichten, terwijl onze bijeenkomsten ruimte geven om te sparren over politieke dilemma’s en ideeën. Die uitwisseling is cruciaal, want gemeentelijke mobiliteit staat nooit stil.

 

 

De trends in ons werkveld zijn duidelijk. Steeds meer gemeenten richten zich op ruimte-efficiënte en duurzame mobiliteit. Dat vraagt om scherpe keuzes: hoe verdelen we de schaarse ruimte eerlijk tussen wonen, klimaatadaptatie, recreatie, energietransitie én mobiliteit? Het gesprek over de rol van geparkeerde auto’s en de herinrichting van openbare ruimte is daar een direct gevolg van. Tegelijkertijd blijft mobiliteit een onderwerp waar politiek veel debat over ontstaat. Het is onze taak om die gesprekken te blijven voeren en verbinding te zoeken.

In mijn eigen gemeente werken we nu aan de Netwerkvisie, waarin we 30 km/u als norm willen stellen. Dit past in een bredere agenda om mobiliteit te versnellen en toekomstbestendig te maken. Daarnaast staat het thema openbaar vervoer hoog op de agenda, in lijn met de plannen van de provincie Gelderland. En ook het thema lopen krijgt de aandacht die het verdient, met het Masterplan Lopen als leidraad.

Voor het GNMI ligt de focus in 2025 op samenwerking met stakeholders. Samen optrekken en kennis delen is essentieel om echt impact te maken. Juist in een tijd waarin bezuinigingen op samenwerking verleidelijk lijken, moeten we laten zien dat investeren in samenwerking loont. Het GNMI bewijst keer op keer dat samen sterker geldt – voor gemeenten van elke omvang.

Laten we deze samenwerking verder uitbouwen en samen werken aan een duurzame en rechtvaardige mobiliteitstransitie. De uitdagingen zijn groot, maar de kansen zijn dat ook.

Cilia Daemen

Wethouder gemeente Nijmegen en voorzitter GNMI