VOC Werkbezoek Arnhem: trolley als slim laadsysteem en leuke ontmoetingen

Woensdag 17 februari vond een werkbezoek plaats van de VOC aan de gemeente Arnhem. Hiervoor waren ook externe partijen uitgenodigd. Met een dertigtal deelnemers vanuit verschillende geledingen hebben we kennis gemaakt met de plannen van de gemeente Arnhem om het trolleynetwerk om te vormen als laadsysteem voor het hele stadsbusnetwerk en als onderlegger voor het elektrisch laden van auto’s, Daarnaast was het een nuttige en leuke kennismaking tussen bestuurders en ambtenaren die allemaal actief zijn in het openbaar vervoer.

Nadat de deelnemers werden ontvangen door Alex Mink (wethouder mobiliteit) in station Arnhem Centraal zijn we persoonlijk door hem rondgeleid in de indrukwekkende hal van het nieuwe station en hebben we gekeken op het nieuwe voorplein waar de stadsbussen halteren.

Aansluitend daarop heeft vervoersbedrijf Hermes (dochter van Connexxion) ons rondgereden in een gelede trolleybus door Arnhem. We hebben niet alleen veel gehoord over de meest duurzame OV-concessie van ons land, maar hebben ook veel gezien van de stad. En dan hebben we met name gekeken naar de inbedding van het trolleysysteem in de openbare ruimte. Er blijkt tegenwoordig veel mogelijk om de infrastructuur in te passen in de omgeving, zonder dat het veel opvalt.

Verder is het leuke van deze oplossing voor het verwezenlijken van zero-emissie-OV, dat het gebeurt met een systeem dat al ruim 65 jaar bestaat in de stad. Voor andere steden die hiermee willen experimenteren op een traject in de stad is er dus een schat aan kennis beschikbaar. Wie meer wil weten over Trolley 2.0, mail de VOC-secretaris. Hij brengt je in contact met Alexander Uil van de gemeente Arnhem die de toelichting in de bus verzorgde.

DSC_4866c
Bekijk
de foto’s, het presentatiemateriaal en de deelnemerslijst.